Átadásra került a Szögligeti Szalamandra ház gyerekfoglalkoztatója!

Az elmúlt két évben az ÚMFT KEOP-3.3.0 konstrukció keretében, közel 80 millió forint pályázati forrás felhasználásával valósult meg a Szalamandra Erdei Iskola szögligeti bázishelyének (Szalamandra Ház) és jósvafői programhelyszínének (Kúria O.K.) fejlesztésére, korszerűsítésére. A kültéri tematikus oktatóegységek kialakításával, oktatási segédanyagok fejlesztésével, az erdei iskola közösségi és lakótereinek, valamint irodáinak bútorfejlesztésével magasabb színvonalú erdei iskola szolgáltatás valósulhat majd meg. A fejlesztés az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett egyéb környezeti nevelési programokhoz is kiváló hátteret biztosít.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Szalamandra Ház udvarán, a projekt eredményeképpen létrejött tematikus foglalkoztató komplexum Magyarországon egyedülálló kezdeményezés. Olyan környezeti nevelési eszköztárat vonultat fel, amely a gyermekek természetvédelmi szemléletét korosztálytól függetlenül a megtapasztalás, átélés és érzékelés – az élmények útján szinte észrevétlenül erősíti.

Az erdei iskola helyszín infrastrukturális fejlesztése a következő elemeket tartalmazta:

– a erdei iskola programhoz illeszkedő tematikus kültéri foglalkoztató egységek kiépítése, központi oktatótér építése, udvarrendezés;
– a központi kőépületben található szállások korszerűsítése;
– bútorzat cseréje/beszerzése a közösségi helyiségekbe és a kültéri foglalkoztatókba;
– oktatási segédanyagok kidolgozása és elkészítése;
– oktatástechnikai és terepi vizsgálati eszközök beszerzése;
– szelektívhulladék-gyűjtősziget kialakítása;
– tájékoztatás és nyilvánosság.

A projekt zárórendezvényére 2011. július 21-én került sor. Dr. Tóth Albert főiskolai tanár, professor emeritus és a támogatást elnyert Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság képviseletében Veress Balázs igazgató adta át a fejlesztéseket, majd az igazgatóság környezeti nevelési csoportja mutatta be a projekt elemeit és az erdei iskola programban való felhasználásuk lehetőségeit.

(Forrás: www.termeszedvedelem.hu -2011.07.25.)