A Baradla-barlang felújított szakaszának átadása befejeződött

2005. június 3-án átadták a világörökség részét képező Aggteleki Nemzeti Parkban a Baradla-barlang felújított vörös-tói szakaszát és egy új látogatóépületet. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Dr. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter és szlovák kollégája Miklós László, valamint Galovicz Mihály a Váti Kht. programengedélyező ügyvezetője. A beruházás megvalósításához a Phare program 2 283 319 euró támogatással járult hozzá.

A Baradla-barlang 2100 m hosszú Vörös-tó – jósvafői szakaszának rekonstrukciós koncepcióját 1997-98-ban alakították ki. A 2000-ben meghirdetett Phare 2001 turizmusfejlesztési célú programra az Aggteleki Nemzeti Park is benyújtotta pályázatát. A beruházás 2004. januárjában kezdődhetett meg. A projekt teljes költségvetése 3 558 460 euró volt, aminek 64%-a volt a Phare támogatás, 1 392 641 euró pedig a kormányzati támogatás.

A Baradla-barlang Vörös-tó és Jósvafő közötti szakaszának teljes rekonstrukcióját elvégezték a projekt során: megteremtették a barlang jobb és biztonságosabb megközelítésének és látogatásának feltételeit, felújították a berendezéseket, járdákat, hidakat, korlátokat, elektromos berendezéseket, új közműcsatornát építettek. A kivitelezés során derült ki, hogy az előzetesen felmérthez képest komolyabb kőzetmegerősítési munkákra volt szükség, ezért a projektnek kiegészítő támogatásért is kellett fordulni a Környezetvédelmi Minisztériumhoz. Ez volt az utóbbi évtizedek legnagyobb volumenű barlangi beruházása Magyarországon.

A Vörös-tónál büfével, ajándékbolttal, kiállítóteremmel ellátott új fogadóépületet hoztak létre, bővítették a parkolót. Megoldották a Vörös-tó vízpótlását a közvetlen környék csapadékvizeinek összegyűjtésével.

Az átadás alkalmából jelentették meg a “Varázslatos karsztvidék – Az Aggteleki Nemzeti Park” c. fotóalbumot és a “Baradla-barlang – Időutazás a cseppkövek birodalmába” c. könyvet.

(Forrás: VÁTI Nonprofit kft –cikk)

Cégünk Építőipari Nívódíjban részesült az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozó Vörös-tói Látogatóépület és a Baradla-barlang rekonstrukciójáért.

A projekt referenciaképei